15 липня 2009
Заява Севастопольської "Свободи" щодо неналежного зберігання смертельнонебезпечної речовини в Інкермані

Генеральному Прокуророві України.

Міністрові з надзвичайних ситуацій.

Прокуророві міста Севастополя.

Вимагаємо перевірити факти незаконного зберігання високотоксичної смертельнонебезпечної речовини (азбесту), що складована на території "Севморзавода" (смт. Інкерман, м. Севастополь) з 1993 року без дотримання необхідних правил безпеки. Крім того вимагаємо перевірити факт незаконної утилізації великої кількості азбесту підприємством "Севморзавод" на Севастопольському полігоні ТПВ. Загальна кількість токсичної речовини, яку у 1993-1994 роках складовано на території підприємства становить приблизно 300 тон., що несе постійну загрозу здоров'ю та життю мешканців та гостей міста Севастополя. Азбест належить до небезпечних відходів 4-го класу небезпеки, оскільки потрапляння його волокон у легені викликає азбестоз ‒ рак легенів, викликаний механічним пошкодженням тканин незалежно від дози.

Вимагаємо притягнути до кримінальної відповідальності осіб, що стали винуватцями виникнення техногенної загрози життю громадян України ‒ мешканців міста Севастополя. Просимо також перевірити посадових осіб "Севморзаводу" на використання 3 мільйонів 200 тисяч доларів США, отриманих за утилізацію 300 тон азбесту.

Вимагаємо невідкладно вжити заходів для усунення небезпеки життю та здоров'ю громадян України ‒ мешканців міста Севастополя.

Олександр Болтян Голова Севастопольської міської організації ВО "Свобода"